Het Provinciaal DocumentatiecentrumAtlas (docAtlas) en Djapo openen op vrijdag 18 maart feestelijk hun nieuwe vestiging in de Patersstraat nr. 62 in Turnhout.

DocAtlas is gespecialiseerd in mondiale vorming, intercultureel onderwijs en Nederlands voor anderstaligen. De bibliotheek richt zich vooral naar leerkrachten maar sinds kort is er ook een werking naar anderstalige volwassenen. Djapo is een ngo die mondiale vorming brengt naar het onderwijs via ontleenkoffers, workshops en vormingen. Beide initiatieven spelen in op de groeiende vraag naar intercultureel onderwijs.

 

DocAtlas wil leerkrachten ondersteunen in hun dagelijkse lespraktijk met een ruim aanbod leermiddelen Nederlands voor anderstaligen en allerhande educatief materiaal rond verschillende continenten, eerlijke handel, duurzame ontwikkeling, sociale vaardigheden, pesten, vredeseducatie, gevoelens, mensenrechten enz…. Via de gebruiksvriendelijke online catalogus kunnen leerkrachten snel hun gading vinden. Sinds 2007 steeg het jaarlijkse bezoekersaantal van docAtlas Turnhout van 1243 naar 1682. Ook de ontleningen nemen toe. In 2006 waren er 2004 ontleningen en inmiddels liep dat in 2010 op tot 3128.


Gedeputeerde Marc Wellens bevoegd voor Welzijn: /"De provincie heeft twee filialen van docAtlas: één in Antwerpen en één in Turnhout. //De laatste paar jaar is de vraag naar materiaal voor anderstalige nieuwkomers in de Turnhoutse regio sterk gestegen. Ook de nood aan educatief materiaal rond sociale vaardigheden, omgaan met diversiteit en pesten is duidelijk geworden. Om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen, breidt docAtlas Turnhout haar collectie uit. De nieuwe locatie in de Patersstraat in Turnhout laat de groeiende collectie meer tot zijn recht komen en biedt de klanten meer comfort."

Nieuw: Leerhoek Nederlands
DocAtlas Turnhout start op het nieuwe adres ook met een Leerhoek Nederlands. Daar kunnen volwassen anderstaligen materiaal ontlenen om thuis Nederlands te leren. Uit een rondvraag in Turnhout bij verschillende partners bleek ook hier immers nood aan te zijn. Voor de Leerhoek Nederlands ontving docAtlas een toelage van het Postfonds voor Alfabetisering. Sinds 2010 wordt het documentatiecentrum ook mee gefinancierd door de stad Turnhout.

Mondiale vorming in samenwerking met Djapo
DocAtlas blijft samen onder één dak werken met Djapo. Gedeputeerde voor Noord-Zuidbeleid Inga Verhaert: /"Deze //ngo brengt mondiale vorming naar het onderwijs via ontleenkoffers, workshops en vormingen. Net zoals docAtlas streven zij ernaar om kinderen op te voeden tot solidaire wereldburgers.Als provincie zijn we er van overtuigd dat het onderwijs hier een belangrijke rol heeft. Daarom is een gespecialiseerd centrum ter ondersteuning van leerkrachten zeker een must. Door docAtlas en Djapo op één locatie te huisvesten zorgen wij voor een grotere klantvriendelijkheid en een bundeling van het aanbod naar leerkrachten."

Meer info: www.docatlas.be <http://www.docatlas.be> met online catalogus